Kredittkort som økonomisk buffer

Kredittkort er den vanligste låneformen blant nordmenn i dag. Det er ikke så veldig rart, og skyldes nok flere ting. Søknadsprosessen er enkel, man kan selv velge hvor mye man vil ha på kortet, og kredittkortet kan brukes igjen og igjen som et vanlig bankkort. Kortene tilbys dessuten av mange forskjellige aktører, Danskebank inkludert. Selv om man må gjennom en kredittsjekk for å få et kredittkort, er dette den låneformen som flest får innvilget. Derfor kan det være fristende å gå for et slikt alternativ, spesielt i trange økonomiske tider. Ofte lønner det seg, men da må man vite hva man driver med. Vi gir nyttige tips for å finne de beste kredittkortene.

Dette må man vite som nybegynner

Når økonomien er dårlig i en periode, er det lett å la seg falle for fristelser. Kredittkort er nok den største fristelsen av dem alle, fordi det er så enkelt å få. I mange tilfeller kan det være lurt å skaffe seg et kredittkort, men da må man vite hva man faktisk takker ja til. Et kredittkort fungerer som et vanlig bankkort, altså kan man bruke det igjen og igjen. Men det har også visse vilkår som vanlige bankkort ikke har, nemlig renter. Fordi kredittkort anses som små, usikre lån, er ofte rentene veldig høye. Her anses alt mellom 5 % og 40 % som normalt. Når man bruker kredittkort, må man derfor huske rentene.

Viktig om renter

Ved bruk av enkelte kredittkort får man en såkalt rentefri periode. Det innebærer at man ikke betaler renter før etter et visst antall dager, gjerne opp mot 40 til 45 dager. Med slike vilkår, kan kortet være en god økonomisk buffer ved midlertidige økonomiske problemer. Det lønner seg å sammenligne alle korttilbudene før man velger ett. Derfor må man alltid huske å lese vilkår og betingelser knyttet til kredittkortet man velger. Noen kort har lange rentefrie perioder, mens noen kort renter seg med en gang. Noen kort gir kun rentefri periode ved kjøp i butikk og på nett, mens overføringer mellom bankkontoer renter seg med en gang overføringen er utført.

En økonomisk reserve

Finner man et kredittkort med gode betingelser, er det ingenting i veien for å bruke det som en økonomisk buffer. Noen ganger oppstår uforutsette ting, for eksempel en gåen vaskemaskin eller en tannlegeregning. Da er kredittkortet en god løsning for å få unna regningene. Har kredittkortet en rentefri periode, rekker man ofte å nedbetale det før det renter seg. Dette kan også være en lur investering når man skal ut å reise. Mange har nemlig reiseforsikring inkludert, og da er det penger å spare. Merk imidlertid at vilkårene knyttet til reiseforsikringer også varierer stort. Noen ganger må hele beløpet betales med kredittkortet, andre ganger må kun deler av beløpet betales med aktuelt kort.

Bonuser som følger med

Når man skaffer seg et kredittkort, får man ofte ta del i spesielle bonusløsninger. Dette innebærer at man hver gang man bruker kortet samler opp bonuspoeng. Slike poeng kan brukes på flere ting, for eksempel til nedbetaling av flybilletter og hoteller. Reiser man mye, kan det faktisk lønne seg å bruke kredittkortet for å samle opp disse poengene. Mange forskjellige aktører tilbyr slike bonusløsninger, og for å finne løsningene som passer deg best, kan du lese om ulike kredittkort på nettet. Da kan du finne et kort som passer deg både med tanke på beløp, på rentesats, på vilkår og betingelser samt på fordeler du får ved bruk. Det lønner seg på sikt.

Generelt om økonomi

  1. Husk at pengene du bruker forrenter seg på sikt
  2. Betal derfor alltid ned kredittkortet innen fristen

Kortene kan være en lur løsning når økonomien er trang, men husk at beløpet skal betales tilbake. Får du ikke betalt tilbake utestående beløp før forfall, vil beløpet rente seg drastisk. Da kan du havne i en enda vanskeligere økonomisk situasjon. Vær derfor sikker på at du kan håndtere kredittkortet før du bruker det.