De fleste kredittkort tilbyr bonuser på sine kort for å lokke til seg kundene. Den typiske bonus kan være ett bonuspoeng for hver krone man handler på kortet. En slik bonus kalles ofte for kickback eller cashback. Pengene blir ofte godskrevet som et minusbeløp på fakturaen fra måned til måned. Andre kort tilbyr adgang til diverse fordelsprogrammer og kan gi direkte rabatt på varer eller tjenester ved bruk. En tredje variant er inkluderte forsikringer, hvor reiseforsikring er det typiske. Derfor er kredittkort ofte populært å benytte ved bestilling av flybilletter eller feriereiser. Ved fornuftig bruk kan det være tusenvis av kroner i året å spare.

Kategoristyrt bonus

En type bonus som er populær er bonus på forskjellige typer varer og tjenester. Dette kan for eksempel være 5 % bonus på sportsutstyr. Bonusen blir da automatisk registrert når man benytter kortet i en butikk som er registrert i riktig kategori. Disse følger Visa-nettverkets bransjestruktur. Alle butikker er registrert med én eller flere koder i dette registeret. Hvordan tilbyderne av kredittkort legger opp tilbudene sine varierer. Noen kort har for eksempel forskjellig bonus-kategori fra måned til måned. Mens med andre kort kan man velge kategori selv fra måned til måned. Aftenposten er blant de avisene som har skrevet om temaet tidligere (merk at innholdet er lukket bak betalingsmur). Andre igjen har faste bonusordninger for enkelte kategorier gjennom hele året. Et eksempel på det siste er kort som inkluderer bonus på drivstoff.

Rabatter og fordelsprogrammer

Med andre kort følger det adgang til direkte rabatter og fordelsprogrammer. Flyselskapene er flinke på å markedsføre slike produkter. Men også restauranter og nettbutikker er populært. For å benytte seg av slike rabatter må man ofte vise fram kortet før man betaler, da det ikke blir registrert automatisk. Man får da en direkte rabatt på det man handler. Ved netthandel må man ofte gjennom kortselskapenes egne fordelsportaler for å få bonusen. ViaTrumf er et eksempel på dette. Man må da gå gjennom portalen for å få tilgang til bonusene på forskjellig netthandel. Det kan være alt fra telefonabonnement til husholdningsartikler og elektronikk. Rabatten blir automatisk registrert når man går via portalen.

Tenk også på kostnadsnivået

Når du skal velge ut et kredittkort med bonus er det viktig at du til samme tid tar hensyn til kostnadene. Regn med at du ikke alltid vil klare å betale tilbake beløpet du skylder innen tidsfristen, og dermed vil måtte betale ekstra. Renten på norske kredittkort (de beste), bør ikke ligge høyere enn maks 20%, og er en viktig del av vurderingsgrunnlaget. Mange kort har renter over 30%, så derfor bør du være varsom når du tar avgjørelsen, enda bonusordningen kan virke svært fristende.

Drivstoffbonus

Dette er en kategori som mange kan dra nytte av. De som fyller mye drivstoff i løpet av et år kan spare ganske mye penger på å velge et kredittkort med bra bonus i denne kategorien. Bonusen gjelder ofte på generell bruk på bensinstasjoner slik at man kan få bonus ved lading av elbil og kjøp av kioskvarer også. De beste kortene tilbyr opp mot 4 % bonus på drivstoff. Noen kort er kjedenøytrale slik at man får bonusen uansett hvilken bensinstasjon man fyller på. Andre kort gir veldig bra bonus hos enkelte stasjoner og lavere hos andre. Man må selv vurdere hvor man fyller mest og velge kort ut fra hvem som tilbyr de beste betingelsene.

Reiseforsikring

Dette er en typisk rabatt ved bruk av kredittkort. Man betaler med kortet og får da gratis reiseforsikring med på kjøpet. Dersom man ikke stiller spesielle krav til reiseforsikringen kan dette være en fin løsning dersom man ønsker å spare penger. Man må typisk betale minimum 50 % av reisen med kortet for at forsikringen skal gjelde. En reiseforsikring gjennom kredittkortet byr på varierende dekningsgrad. Dersom man skal reise i lengre tid eller drive med aktiviteter av en bestemt art vil det ofte være mer hensiktsmessig med en dedikert reiseforsikring. Man er nødt til å sjekke vilkår og dekningsgrad nøye før man reiser. Det er økonomisk risikosport å reise uten gyldig reiseforsikring.

3 korte punkter til slutt

  • Få oversikt over de ulike bonusene
  • Bruk kredittkort ved reise
  • Utnytt drivstoffrabatteneI sum er det en god del penger å spare på å velge de beste kredittkortene. Man er heller ikke låst til å bare ha ett enkelt kort. Man kan ha flere. De fleste med god økonomistyring behøver ikke å være redd for å benytte kredittkort. I dagens marked er det bortkastede penger å la være.